Su Tesisatı

su tesisatı

su tesisatı

Su tesisatı ve suyun önemi : İnsanoğlunun sahip olduğu en kıymetli nimetlerden biri de sudur. Öyle ki yaşamak için havadan sonra en çok suya ihtiyaç duyarız. Bir yerde su varsa hayat vardır deriz. Başka gezegenlerde bile yaşamı araştırırken ilk su varlığını sorgularız. Teknolojik imkanların ilerlemesi ile temiz ve kullanılabilir su artık her an elimizin altında durmaktadır. İçme, pişirme, temizlik, kullanma, ısınma vb. amaçlı su sistemleri evimizin içine kadar döşenmektedir. Su ve su teknolojilerine yön verdikçe günlük yaşam konforumuz da artmaktadır. Geçmişte su kanalları ile sağlanan ihtiyacı bugün modern sistemlerle evimize kadar gelmektedir.

Ev ve iş yerlerinde genel olarak üç su sistemi bulunur. İlki, yaşam alanımıza şehir şebekesinden sağlanan temiz su hattıdır. İkincisi yaşam alanında kapalı devre iç ısınmayı sağlayan sıcak su hattıdır. Bu sistemle aynı zamanda kullanılan sıcak su ihtiyacını da karşılamış oluruz. Üçüncüsü ise kullanılan suyun kanalizasyona ulaşması için döşenmiş atık su(gider) tesisatıdır.

Su Tesisatı Nasıl Döşenir

            Su tesisatı döşeme nasıl yapılır? Bu ileri derecede teknik bir konudur. Bu yazıda konu ile ilgili teknik detaylara girilmeyecektir. Sadece genel bir bilgilendirme yapılacaktır. Öncelikle binamızın bulunduğu noktaya kadar döşenmiş bir besleme borusu olması gerekir. Beslenme borusu şehir ana şebekesinden kullanıcılara kadar döşenen hattın genel adıdır. Bu tesisatın döşeme işlemi resmi makamlar tarafından yapılır.

Besleme hattından binamız içine çekilen hat ve bina içindeki tesisat ise kullanıcıların sorumluluğundadır. Binanın ilk yapılışı sırasında konunun uzmanı firma tarafından su tesisatı projesi hazırlanır. Binanın içine suyun alınması ve dairelere dağıtılması bu  proje kapsamında yapılır. Her bir daireye su girmeden önce bir su saati konulmalıdır. Su saati ile birlikte ana suyu kapamak için vana konulmalıdır. Bir de ihtiyaç halinde tesisat içindeki suyun boşaltılmasını sağlayan musluk da eklenebilir.

            Su tesisatının daire içine döşenmesi daha ince işçilik gerektiren bir konudur. Suyun banyo, hela ve mutfağa kadar ulaştırılması bu işlerden biridir. Su tesisatının bir diğer kolu ısıtma sistemidir. Dairenin tüm noktalarına kadar uzanan bu sistem için malzeme ve boruları belirlemek ayrı bir uzmanlık alanıdır. Kombiden alınan sıcak suyun ısınma ve kullanım için iletilmesi iç konforu arttırır. Atık su (gider) tesisatı ise dairemizde kullanılmış her nevi suyun kanalizasyon hattına ulaşmasını sağlar. Temiz ve kirli tüm su hatlarını gerektiğinde müdahale edilebilecek şeklide döşenmelidir.

Su Tesisatı Malzemeleri

Sıva üstü ve sıva altı su tesisatı, kullanılacak su tesisat borusu uzmanlık gerektiren konulardır. Bir bütün olarak su tesisat malzemeleri seçimi sırasında firmalar şu hususları göz önünde bulundurur.

1. Sağlamlık. Su tesisatında kullanılan tüm malzemeler uzun ömürlü olmalıdır. Kaliteli malzeme uzun yıllar boyu sorunsuz bir kullanım sağlar.

2. Güvenlik. Su tesisatının tüm parçaları mevzuatta gösterilen niteliklere ve kalite standartlarına sahip olmalıdır. Bu şekilde emniyetli bir kullanım sağlayabillirsiniz.

3. Çevre dostu. Kullanılan malzemelerden dolayı çevreye ilave bir atık oluşmamalıdır. Ayrıca içme suyunu kirletecek kimyasal reaksiyon veren malzemeler seçilmemelidir.

4. Bakım ve idame kolaylığı. Yıllar içinde su tesisatımız bakım ve yedek parça ihtiyacı duyabilir. Seçmiş olduğumuz malzemeler bu konu dikkate alınarak belirlenmelidir.

Su tesisatı malzemeleri günlük konforumuza doğrudan katkı sağlar. Doğru yapılan su tesisatı projesi ve su tesisatı döşeme işlemi uzun yıllar sorunsuz kullanım sağlar. Su ve sıhhi tesisat malzemeleri temin edebileceğiniz yerlerden biri de Özdemir Ticarettir. Ankara tesisat su tesisatı döşeme işlerinde yılların deneyimi ile her zaman yanınızdadır. Uzman ekibi ile 7/24 hizmet veren firmamız güven sağlar. Her türlü sorunuz için firmamıza ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı oyla!
[Oy sayısı: 11 Ortalama: 5]

admin

Read Previous

Mekanik Tesisatta Aranan Özellikler Nelerdir

Read Next

Doğalgaz Tesisatında Epoksi Kullanımı

ŞİMDİ ARA